Puurmani vald

Lagunevast mõisahoonest sai stiilne Kursi Jahiloss

13. jaanuar 2011 Kell 09:26

OÜ Kursi Jahiloss avas 2010. aasta mais kunagi Puurmani mõisale kuulunud jahimajas külalistemaja ja söögikoha. Ajaloolisse hoonesse majutusasutuse rajamisel kasutati ka Leader-programmist saadud raha.

Ettevõtja Alikee Kubi hakkas vahepeal haigla ja elumajana kasutusel olnud ja lagunemisohtu sattunud Kursi jahilossi ümbrust korrastama juba 1990. aastate lõpul, kui oli hoone Puurmani vallalt enampakkumisel ära ostnud. Hoonet põhjalikumad taastamistööd algasid 2006. aastal. Ehitustööd on objektil teinud enamasti AS Cobra Grupp, maakütte paigaldas hoonesse OÜ EcoComfort. Just maakütte paigaldamiseks suurem osa Leader-programmist saadud 846 741 kroonist kuluski. Lisaks sellele sai Leader-toetuse abil välja ehitada ka mõned vannitoad. Kogu hoone kordategemine läks maksma ligemale 10 miljonit krooni. Osa sellest tuli Alikee Kubi sakslannast ettevõtluspartnerilt psühholoogiadoktor Gertrud Beckerilt.

Maakütesüsteemi rajamine on päris kulukas ettevõtmine, ent samas on see kütmisviis loodussäästlik ja võimaldab küttekulude ja vee soojendamise pealt üsna palju kokku hoida. Sooja vett kulub aga külalistemajas päris palju. Kui algul oli maakütte töölesaamisega probleeme, siis pärast seda, kui süsteemi paigaldaja mõned vead parandas, töötab see suurepäraselt.

Ajaloohõngulise külalistemaja kümnesse tuppa saab majutada 24 inimest, kusjuures luksuslikumaid elamistingimusi eelistavate klientide jaoks on ka sviidid. Ruumid on sisustatud sobivas stiilis mööbliga ning neid ilmestavad Kursi koolkonda kuuluva kunstniku Albert Gulki klaasi- ja seinamaalid. Kolmes saalis — peasaalis, jahisaalis ja muusikasaalis — saab korraldada mitmesuguseid sündmusi. 2010. aasta suvel toimuski seal kolm kontserti, millel esinesid praegu Kanadas elav endind Fixi muusik Viljo Tamm, laulja Alen Veziko ning senegali-prantsuse päritolu muusik Ndioba Gueye.

Jahimaja söögikoht on avatud ka talvel, ehkki siis on külastajaid napimalt. Laia valikut roogi nii väikese külastajate hulga juures menüüs hoida ei saa, ent kolm põhipraadi, mida tehakse kanast ning sea- ja loomalihast, on see-eest väga maitsvad. Püsimenüüs on ka nn majakook, -magustoit ja -jook, lõuna ajal pakutakse aga päevasuppi. Kursi jahilossi perenaine Alikee Kubi usub, et hea toit on üks olulisemaid tegureid, mis külastaja majutus- ja toitlustuskohta tagasi toob. Jahilossi külalisteraamatusse senini tehtud sissekanded sisaldavad enamasti ülivõrdes kiitusi.