Kalender

Puurmani vald

Puurmani lossi saalist sai hinnatud kontserdipaik

30. aprill 2013 Kell 10:57

Puurmani loss tegi hiljuti Norra riigi ja Euroopa Majanduspiirkonna finantsmehhanismi toel läbi põhjaliku restaureerimise. Mõisa saalist on tänu sinna Puurmani vallavalitsuse eestvõttel soetatud uuele klaverile ja mõnusatele toolidele saanud hinnatud kontserdipaik.

 

Puurmani lossis on juba 1923. aastast alates tegutsenud kool. Tallinna klaverivabrikus valmistatud valge Estonia kabinetklaver, mis sobib suurepäraselt lossisaali ajaloolise interjööriga, saabus Puurmanisse 2011. aasta augustis, vahetult enne kooliaasta algust. Nii oli see septembri algul kooli tulnud õpilastele toredaks üllatuseks. Klaveri ja interjööriga sobiv klaveritool osteti ühelt Itaalia firmalt. Klaveri toimetasid kohale firma Ava Ekspress asjatundlikud spetsialistid.

Sama aasta novembri alguses jõudsid kohale ka saali jaoks tellitud stiilsed toolid ja lauad. Viimaseid läheb vaja siis, kui saalis tahetakse seminari, koolitust või mõnd muud üritust korraldada. Mööbli hankel tegi parima pakkumise Mööbliait. Selle firma töötajad monteerisid mööbli kohapeal ka kokku.

Esimest korda sai avalikkus Puurmani lossisaali uue klaveri kõla kuulda 2011. aasta novembris toimunud kontserdil, millel musitseeris Mihkel Mattisen. Kontserdile tuli üle 120 kuulaja, mis näitas, et kohalik rahvas oli kaunis saalis klaverimuusika kuulamise võimalust väga oodanud. Mihkel Mattisen hindas klaveri kõla suurepäraseks. Kui kontserdi ajal oli klaver veel nn tehasehäälestuses, siis pärast seda saabus tehase spetsialist muusikariistale järelhäälestust tegema.

Kontserdid Puurmani lossi hea akustikaga saalis on muutunud üsna regulaarseks. Kontsertide korraldamisel on initsiatiivi üles näidanud kool ja vallavalitsus. Ka muusikud on teinud omapoolseid esinemispakkumisi.

Klaver, klaveritool ning saali lauad ja toolid läksid ühtekokku maksma 24 053 eurot. Leader-programm toetas ettevõtmist 19 242 euroga. Omaosaluse tasus vallavalitsus. Vald kandis ka klaveri 700 eurose transpordikulu.