Saare vald

Ahjud korda ja põrgu pööningule

28. november 2010 Kell 12:37

Kääpa külas kunagises Saare koolimajas on juba 2002. aasta kevadest tegutsenud Kalevipoja muuseum, kus saab tutvuda eesti rahvuseepost ja selle kangelast käsitleva väljapanekuga, samuti koduloo- ja hariduselu toaga, nõukogude võimu perioodi kajastava nn punase toaga, Eesti Vabariigi toaga, õppevahendite ja õppetehnika toaga jne.

 

Et osa soliidses eas hoone ahjusid olid lagunenud, kippus maja talvel külmaks ja rõskeks jääma. Häda leevendamiseks võeti küll appi elektriküte, ent sel viisilgi sooja tehes tuli piiri pidada, muidu oleks elektritarbimise eest küsitavad summad “lakke” tõusnud.

Eeloleval talvel saab muuseumi taas tervikuna soojaks kütta, sest Sihtasutuse Saare valla kultuuri- ja turismikeskus Kalevipoja Koda poolt Leader-meetmest taotletud 123 120 kroonine toetus võimaldas enne uut kütteperioodi ahjud korda teha. Viiest kasutuskõlbmatust ahjust kaks lammutati suisa maha ja lasti nende asemele uued ehitada. Kolm ülejäänud ahjugi ehitati peaaegu uuesti üles, ent vähemasti plekk-kestad jäid neile endised.

Uues ahjud laskis Kalevipoja Koda ehitada firmal EBG OÜ ning tööd võtsid koos ettevalmistustega aega poolteist kuud. Muuseumi selleks ajaks sulgeda polnud vaja. Paigad, kus ahjuehitus parasjagu käis, piirati lihtsalt prahitõketega, et sodi mööda maja laiali ei kantaks. Nüüd on ahjud valmis ja muuseumihoone soe.

Remonti vajab tegelikult kogu muuseumihoone. Selle rekonstrueerimisprojekti koostamiseks sai Kalevipoja Koda Leader-meetmest 133 630 krooni toetust. Rekonstrueerimisprojekti koostab samuti EBG OÜ ja sealsed spetsialistid peaksid projekti 2010. aasta lõpuks või 2011. aasta alguseks valmis saama.

Lisaks muuseumi senistele ruumidele värskema ilme andmisele on plaanis ka üht-teist juurde ehitada. Hoone pööningukorrusele on plaanis rajada nimelt nn põrgu, kus muuseumikülastajad saavad jõudu, osavust ja nutikust proovile panna. “Põrgu” interaktiivsete atraktsioonide loomisele on plaanis appi kutsuda teaduskeskuse Ahhaa spetsialistid.

Esmapilgul tundub pööning põrgu jaoks natuke ebasobiv paik: see peaks ikka kusagil madalamal asuma. Ent Kalevipoja Koja huvi- ja projektijuhi Urpo Reinthali sõnul on pööning paraku ainus paik, kuhu põrgut selles hoones üldse teha saab. Vaja seda aga on, sest see aitab muuseumi põnevamaks, kaasaegsemaks ja “elavamaks” muuta. Olid ju Kalevipojalgi põrguga omad suhted. Nii et tulevikus võib ütlus “Mine põrgu!” Kalevipoja muusemis hoopis teise tähenduse saada. Kõigepealt tuleb asuda siiski hoone rekonstrueerimiseks raha otsima.

Külastatav on Kalevipoja muuseum seninigi olnud, ent kui ruumid remonditud ja põrgu välja ehitatud saab, saab see ilmselt veelgi tuntumaks.