Saare vald

Saare vald

Voorele rajatakse Peipsi piirkonna huvi- ja vaba aja keskus

15. detsember 2010 Kell 13:09

Saare Valla Noorteühing Netit ja Eesti Kaitseliit on asunud ühiselt korda tegema Voorel asuvat mõisaaegset aita, kus tulevikus leiavad kodu nii avatud noortekeskus kui ka Kaitseliidu Jõgeva maleva Torma malevkond. Noorteühing Netit on panustanud sellesse ettevõtmisse Leader-programmist saadud 489 813 krooni ning Eesti Kaitseliit oma vahenditest 210 000 krooni. Saare vallavalitsus finantseeris Peipsi piirkonna multifunktsionaalse keskuse eelprojekti summas 47 200 krooni.

Piirkonna noorkotkad ja kodutütred kasutasid sama hoone suurt saali ja paari kõrvalruumi ka varem, ent tingimused neis olid üsna kehvad. Nüüd on asutud kogu maja korda tegema. Leader-projekti raames uuendati hoonel katusekonstruktsioonid: vahetati välja sarikad ja müürlatt ning paigaldati pennid. Hoone sai uue plekk-katuse, millesse paigaldati katuseaknad, samuti uue korstna ja otsaseinad. Paigaldati ka metalltalad evakuatsioonitrepi tarbeks ja valati trepikoja vundament.

Peipsi piirkonna multifunktsionaalse keskuse projekteeris Projekt O2 OÜ, esimese etapi ehitustööd tegi OÜ Talisa. Keskuse remonditööd jätkuvad teise, PRIA Külade uuendamise ja arendamise investeeringutoetuse (MAK meede 3.2) abil käivitatud projekti raames. Ka seda projekti toetab Kaitseliit 210 000 krooniga.

Multifunktsionaalse keskuse alumisel korrusel asetsevat suurt saali ja kööginurka hakkavad ühiselt kasutama nii noortekeskus kui ka Torma malevkond. Lisaks sellele saavad noored enda käsutusse mängude toa, piljardiruumi, arvutiruumi, ja noortejuhi kabineti, kaitseliitlased lisaks kabinettidele relvahoiuruumi ja riidekuivatuskapid. Ülakorrusele rajatavad magamisruumid (30-32 inimesele) võimaldavad pidada keskuses tulevikus nii kaitseliitlaste õppekogunemisi, noorkotkaste ja kodutütarde laagreid kui ka muid laagri vormis kokkusaamisi. Keskuse saali saavad kasutama hakata ümberkaudsed külaseltsid ja seltsingud, kuhu koos peredega kokku tulla.

Kaitseliidu Torma Malevkond soovibki remonditud keskuse ruumides arendada eelkõige noorkotkaste ja kodutütarde tegevust, kuna piirkonna noortest on ligikaudu kolmandik kas noorkotkad või kodutütred. Keskuses saab luua noortele turvalise ja usaldusväärse keskkonna, mille kaudu aitab suurendada ka piirkonna inimeste huvi vabatahtliku töö vastu: vabatahtlikke saab kaasata laagrite ja muude sündmuste korraldamisele, samuti noorte igapäevase vaba aja sisustamisele.


Jõgevamaa Koostöökoda