Saare vald

Saare vald

Kääpal mängiti „Viru tangot“

01. november 2011 Kell 06:54

Kalevipoja Suveteatris toodi Sihtasutuse Kalevipoja Koda ja MTÜ Parim Valik eestvedamisel 2011. aasta suvel välja soome autori Veera Marjamaa poolt spetsiaalselt Kääpa suvelava tarvis kirjutatud tükk “Viru tango”. Ka lavastama kutsuti soomlane Kankku Kinkkunen. Trupiski tegi kaasa üks soomlanna. Peale tema võis laval näha kutselisi eesti näitlejaid Anti Reinthalit ja Mart Toomet, mõningaid täiskasvanud harrastusnäitlejaid ning kümmekonda Tartust, Otepäält ja Põltsamaalt pärit noort, kes valiti truppi katsetega. Noori lavajõude loodeti värvata ka kohapealt, ent kahjuks see ei õnnestunud.

 

Noored saabusid Kääpale teatrilaagrisse juba mitu nädalat enne esietendust, et Kankku Kinkkuneni ja Mart Toome käe all teatrikunsti algõpet saada ning võistlustantsijate Kaisa Oja ja Marko Mehise käe all nende seatud tantsud selgeks õppida. Prooviperioodil tuli appi võtta ka kaasaegsed infotehnoloogiavahendid, sest üks peaosalistest, Anti Reinthal pidi esimesed proovinädalad Londonis veetma. Nii harjutasidki tema ja ta lavapartnerid dialooge Skype’i vahendusel.

Lavalugu kirja pannes lähtus autor Veera Marjamaa tänapäeva Eesti tegelikkusest. Paljud käivad praegu ju Soomes tööl. Neist paljud teenivad seal head raha, paljudele tõmmatakse aga ka “kott pähe”, st petetakse palga või muuga. “Viru tangos” otsivad kaks eesti meest õnne ja rahulolu retsepti. Nad otsustavad parema elu nimel soomlaseks hakata, aga lõpuks tõdevad, et Eesti on veel “soomem” kui Soome ise. Loost kumavad läbi viited kahele rahvuseeposele — meie “Kalevipojale” ja soomlaste “Kalevalale”.

„Viru tangoga“ anti 29. juulist 7. augustini üheksa menukat etendust. Lavastuse aitas välja tuua Leader-programmist, Hasartmängumaksu nõukogult ja Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupilt saadud toetus. Leader-programm toetas projekti 3000 euroga. Suveteatri projektile panid õla alla ka kohalikud ettevõtjad, kellelt saadi lavakujunduse ülesehitamiseks vajalikku saematerjali ning trupi toitlustamiseks vajalikke toiduaineid.


Jõgevamaa Koostöökoda