Saare vald

Voore külalistemaja: targalt arenedes tuleb ka äriedu

15. jaanuar 2014 Kell 18:28

Saare vallas avas 1999. aastal uksed Voore külalistemaja. 2009. aasta suvest on seda hallanud ja arendanud OÜ Valerii. Nii mõnegi arendusprojekti jaoks on firma saanud toetust Leader-programmist. 2011. aastal soetati sealt saadud raha toel uued köögiseadmed ja renoveeriti bassein, 2012. aastal osteti murutraktor ja lumefrees ning 2013. aastal ehitati peamaja esimesele korrusele välja soojusvahetiga ventilatsioonisüsteem.

Voore külalistemaja peamaja köök teenindab peamajas tegutsevat baari ja suurt saali, mida pidudeks välja üüritakse. Lisaks peamajale on aga köök ka suures, 200 inimest mahutavas konverentsimajas. Konverentsidel ja seminaridel osalejadki vajavad ju vahepeal kehakinnitust.

Mõlemad köögid olid küll hädapäraste seadmetega varustatud, ent need olid üsna amortiseerunud. Seetõttu olid need alatasa rikkis või ei taganud vajalikku töökvaliteeti. Aegunud seadmetega ja rohket käsitsitööd nõudvad köögid ei ahvatlenud ka noori haritud spetsialiste külalistemajja tööle tulema. Toitlustusala inimesi koolitavate õppeasutuste köögid on ju nüüdisaegsete seadmetega varustatud ning kes siis tööle asudes ikka n-ö kiviaega tagasi tahab minna.

Külalistemaja köökidesse soetati uued külmikud, täisautomaatsed nõudepesumasinad, ettevalmistusletid ja –lauad, külmutusletid, elektripann, suur (60 l) katel, kartulikoorimismasinad, fritüürid, taignasegajad, mikserid, suure tootlusega jäämasin jne. Seadmed hankis ja paigaldas firma Bestmark, kes valiti välja avatud pakkumisel osalenud kolme pakkuja hulgast. Nendega sõlmiti ka seadmete hooldusleping. Nüüd peaks köögiseadmete mure kümneks aastaks murtud olema. Tänu uutele seadmetele saab töö köögis kiiremini, kvaliteetsemalt ja väiksema tööjõu kuluga tehtud.

Külalistemaja õuel asuv 5 x 10 m bassein vajas renoveerimist sellepärarast, et selle põhi ei pidanud enam vett ning puhastusseadmed olid amortiseerunud. Lisaks sellele oli basseini ümbrus oli kujundatud nii, et sinna polnud võimalik välikohvikut rajada. Suvel väljas vee ääres istumise võimalus on aga külastajate jaoks väga oluline.

Tänu renoveerimisele hakkas bassein korralikult vett pidama ning sai uued puhastusseadmed. Viimased paigutati maa sisse rajatud šahti. Varem paiknesid need majutuseks mõeldud hoones, kus tekitasid külastajaid häirivat müra. Basseini äärde saab nüüd suviti paigutada lauad, toolid, päevavarjud ja teenindusleti ning lähedusse on rajatud ka roosipeenar. Nii mõnigi külastaja on öelnud päikeselisel päeval helesinise veega basseini ääres istudes, et tunneb end kui Itaalias.

Et Voore külalistemaja õueala on päris suur, on selle korrashoidmiseks vaja töökindlat ja suure jõudlusega murutraktorit. Külalistemaja vana amortiseerunud traktori asemele osteti 2012. aastal uus võimas murutraktor M155-107HRB McCulloch, mis niidetud rohu kohe ka ära koristab. Intensiivse rohukasvu perioodil tuleb ju muru niita iga viie päeva tagant ning rohu käsitsi koristamiseks napib külalistemajas tööjõudu. Kui aga rohi koristamata jääks, tassiksid külastajad libled oma jalgadega nii siseruumidesse kui ka basseini.

Koos murutraktoriga soetati roomikutega lumefrees Husqvarna ST 268EPT, mis aitab hoida lumevabana külalistemaja kolm suurt sillutatud parklat ja hoonetevahelised jalgteed. Et sellist firmat, kellelt lumelükkamisteenust osta, kohapeal pole, peab külalistemaja enamasti naistest koosnev personal teede ja parklate lumest puhastamisega ise hakkama saama ja iseliikuv lumefrees, mis lume 15 meetri kaugusele viskab, on selleks suurepärane abivahend. Õigeaegne lumekoristus väldib ka libeduse tekke. Libedus on selles paigas aga väga ohtlik, sest külalistemaja eri hooneid (neid on ühtekokku seitse, neist neli peremajad) ühendavad teed on suurte tõusude ja langustega.