Tabivere vald

Tabivere kandi tänavapilti ilmusid tõukerattad

30. aprill 2013 Kell 10:55

Tabivere kandi tänavapilti tekkisid hiljuti uudsed liiklusvahendid – kickbike’id ehk tõukerattad. MTÜ M.A.R.S.S. soetas soetas 2012. aasta kevadel Leader-programmist saadud toetuse abil kuus tõukeratast. Neid laenutatakse kõigile sõita soovijaile, ent nende olemasolu ajendab ka vahvaid ühisüritusi korraldama.

 

Tõukerataste soetamise idee tuli MTÜ M.A.R.S.S. eestvedajale Merike Rekorile Helsingis, kus ta nägi keskealisi härrasmehi kergliiklusteedel tõukerattaga sõitmas. Ostetud sõiduriistad on toodetud Soomes. Need on kvaliteetsed ja nendega saab päris suurt kiirust arendada. Sestap pole ime, et need maksavad rohkemgi kui tavalised jalgrattad ehk 300-600 eurot. Leader-programmist saadi nende ostmiseks 2000 eurot, millele MTÜ lisas omaosalusena 244 eurot.

2012. aasta kevadel käis MTÜ M.A.R.S.S. tõukerattaid tutvustamas Tartus peetud turismimessil ja Maamessil. Augusti algul viibiti Narva-Jõesuu linnapäevadel, kus tõukerattaid tutvustati nii kohalikele kui ka Imatrast (Soome) ning Kroonlinnast ja Sankt-Peterburgist saabunud külalistele.

20. augustil 2012 korraldati Tabivere vallas MTÜ M.A.R.S.S. eestvedamisel ja kultuurkapitali toetusel Eesti iseseisvuse taastamise 21. aastapäevale pühendatud tõukerattamatk. Et kuuest rattast jäi selle tarvis väheks, renditi sõiduriistu Soomest juurde: Eestist neid paraku eriti võtta pole.

55 kilomeetri pikkusel matkal osales Tabivere vallavalitsuse, päästekomando ja Veemajanduse OÜ töötajaid ning Juula külaseltsi,  Kickbike OÜ ja MTÜ Tõukerattaliit liikmeid. Kuus inimest läbisid tõukeratastel kogu marsruudi, ülejäänud seltskond sõitis vahetustega. Peatus tehti Juulal, Maarja-Magdaleenas, Kaiaveres, Raigastveres ja Koogil, kus matkajaid kostitati joogi ja suupistetega. Vallavalitsuse esindaja Riina Jääger, kes matka ajal oli abivallavanema ametis, andis igas peatuspaigas üle „riigipiruka” ehk šokolaadikringli. Tagasi Tabiverre jõudes kuulati kontserti, söödi putru, joodi kalja ning vaadati retkepäevast valminud slaidiprogrammi.

2013. aastal on MTÜl M.A.R.S.S. plaanis korraldada kahepäevane tõukerattamatk Narva-Jõesuusse.

Tõukeratas on hea sportimisvahend, mis sobib igas vanuses ja kehakaalus inimesele.  Kuna tõukerattaga sõites tuleb sama maa läbimiseks teha tunduvalt rohkem tööd kui jalgrattaga sõites, annab see treenides tõhusama koormuse. Eriti hea on tõukerattaga sõita metsas, kuna takistuseni jõudes saab rattalt kergesti maha astuda ning selle üle takistuse tõsta.

Tõukerattaid oli 2012. aastal võimalik rentida Saadjärve äärsest Tabivere rannast. Sõitmiseks sai kasutada Tabivere kandi kergliiklusteid. Kui Tabivere-Elistvere tee mustkatte saab, on võimalik Tabiverest tõukeratastel ka Elistvere loomaparki sõita.