Tabivere vald

Tabivere vald

Laagrilised avastasid endas kunstiande

15. juuli 2013 Kell 07:56

Mõnikord avastab inimene endal ande, mida ta ei teadnudki olemas olevat. Just sedalaadi avastuse tegi nii mõnigi inimene, kes osales Maarja-Magdaleena Maarahva Seltsi poolt 2013. aasta kahel viimasel juunipäeval toimunud maalilaagris.

Laagris osales 15 inimest, kellest enamik oli kunstitegemisega kokku puutunud ainult kooli kunstiõpetuse tundides. Vanuse ja põhitegevusalade poolest oli seltskond üsna kirju, ent enamik osalejatest olid Tabivere valla inimesed. Maalilaagri toimumisest antigi teada Tabivere vallalehe vahendusel ja viisteist osalejakohta said välgukiirusel täidetud. Suuremat hulka inimesi polnud siiski mõtet kursusele võtta, sest siis poleks juhendajal kõigi jaoks aega jätkunud.

Juhendajaks kutsuti Ülle Tabas, kes juhatab Tartu eralasteaeda “Väike Pauline”, kuid kujundab  kunstiharidusega inimesena ka väiketrükiseid ja plakateid. Esimene laagripäev veedeti Kassinurme mägedes, kus Ülle Tabas tutvustas maalimise põhialuseid, kõneles kunsti ja looduse vahelistest suhetest ning õpetas motiivi otsima ja pliiatsi abil visandama. Motiivi otsimisel oli kunstihuvilistele abiks paberraam ehk motiiviaken. Läbi selle vaadates nägidki nad üht kindlat “tükki” ümbritsevast maastikust. Väljasõit erilise ja natuke müstilise hõnguga Kassinurme mägedesse aitas laagrilistel ka igapäevarutiinist välja tulla ja mõtted vabaks lasta.

Teisel laagripäeval õpiti Otslava küla Päikesepargis akrüülvärvide abil maastikku kujutama.  Saadi teada, kuidas akrüülvärve kasutada ning kuidas sobivaid toone valida ja segada. Päikesepargis valmisidki viieteistkümne inimese elu esimesed akrüülmaalid. Nii esimesel kui ka teisel päeval toetas laagriliste kunstipüüdlusi ilus ilm.

Maalilaager lõpetati simmaniga Otslava külaplatsil, kuhu olid oodatud kõik huvilised. Simmanil andsid Tabivere valla noored pillimehed Artur Aunap ja Rauno Koorts tunnise kontserdi. Simmani ajal said kõik uudistada ka laagriliste vastvalminud maale. Avalik pidu korraldatigi laagri lõpus selleks, et ka ümbruskonna rahvas teada saaks, kui andekad inimesed nende keskel elavad. Omakandi inimeste loomingut tuli uudistama ka Tabivere vallamuuseumi juhataja Andu Uus, kes tegi ettepaneku panna nii maalid kui ka visandid kuuks ajaks muuseumisse näitusele. Nii tehtigi.

Maalilaagris saadud teadmised, kogemused ja eduelamused tõstsid nii mõnegi laagrilise enesehinnangut ja see oligi üks ettevõtmise eesmärke. Juba esimesel laagrijärgsel päeval võis Maarja-Magdaleena küla vahel näha mõningaid laagris viibinuid, kes nüüd juba oma käe peal motiive otsisid ja maalida proovisid.

Maalilaagri korraldamiseks sai Maarja-Magdaleena Maarahva Selts Leader-toetust 1079 eurot, millele selts lisas omaosaluse. Projektirahast tasuti juhendajale, soetati maalimisvahendid (lõuendid, värvid, pintslid, paletid, veetopsid jne), kaeti transpordikulud Kassinurme sõidul ning korraldati simman. Kunstihuvilistele oli maalilaagris osalemine tasuta. Maksta tuli neil ainult lõunasöögi eest.


Jõgevamaa Koostöökoda