Tabivere vald

Tabivere vald

Kolme küla rahvas sai teadmisi tervislikust toitumisest ja kogukonnateenustest

09. oktoober 2014 Kell 04:42

Tabivere valla Juula külaselts käivitas 2014. aastal projekti “Aktiivne kolme küla kogukond”, millesse olid kaasatud ka naaberkülad Kõrenduse ja Raigastvere. Projekti raames märtsist oktoobrini toimunud kohtumistel uuriti eelkõige seda, kuidas tagada oma peredele tervislik toidulaud, ent käsitleti ka muid teemasid.

 

Märtsis korraldati Juula külas aiandusalane õppepäev. Sellel kuulati Järvamaa Ambla valla Rebase talu perenaise Piia Tiigemäe juttu sellest, kui oluline on süüa seda, mis on kasvanud sööja läheduses, ning lähtuda toidu valikul talupojatarkusest, mitte lasta end reklaamidel eksiteele viia. Põhjalikumalt käsitles Piia Tiigemäe õunte ja kartulite teemat: selgitas, kuidas neid otstarbekalt kasvatada ning kuidas neist nii klassikalisi kui uuemaid ja erilisemaid roogi ja suupisteid valmistada.

Õppepäeva teiseks esinejaks oli Piret Pihtjõe Alatskivi vallas tegutsevast OÜst Sinu Aednik, kes selgitas ja näitas ka praktiliselt, kuidas ja missuguste vahenditega õunapuude võra kujundada. Praktilisi töid tehti juulalase Katrin Kaalepi lahkel loal tema koduaias.

Aprillis said kolme küla huvilised osaleda põnevas fruktodisaini töötoas, mida juhendas Tartu Kutsehariduskeskuse õpetaja Aina Rüütel. Puu- ja köögiviljast lõigatud kaunistused on ehteks igale peolauale, ent köögivilju võib põnevamaks disainida ka selleks, et meelitada lapsi, kes muidu köögivilja ei armasta, seda siiski sööma. Sama kokkusaamise teiseks külaliseks oli Metsamoori nime all kogu Eestis tuntud Irje Karjus, kes kõneles toidu energeetikast ja sellest, kuidas kuulata isude sõnumeid.

Maikuu koolitus oli pisut teistlaadi: siis kuulati liikumise Kodukant koolituskeskuses tegutseva Margit Kooli loengut kogukonnateenuste liikidest ja nende arendamise võimalustest Harjumaa Metsanurme küla näitel.

Juunis, jaanipäeva paiku kogunesid kolme projektis osaleva küla ja teistegi valla külade esindajad mõttetalgutele. Raigastveres elava vallavolikogu esimehe Sirje Simmo eestvedamisel arutleti selle üle, kas vallas oleks vaja luua külade foorum või ümarlaud ning kuidas senisest paremini küladevahelist koostööd teha. Hiljem peeti maha meeleolukas jaanisimman, millel MTÜsse Rahvamuusik kuuluvad muusikud tantsuks mängisid ja rahvapille tutvustasid.

Augustikuus korraldati selleks, et üksteiselt uusi hoidistamisideid ja –nippe saada, kolm hoidistekohvikut. 1. augustil saadi kokku Juula külas, 17. augustil Kõrendusel ja 29. augustil Raigastveres. Igale poole toodi maitsta suures valikus purki pandud kraami ja vahetati innukalt retsepte.

Septembris võttis kolme küla rahvas ette ühise õppereisi Harjumaale Saku valla Metsanurme külla, Lääne-Virumaa Vihula valla Jaanioja käsitöötallu ja Ida-Virumaa Aseri valla Kõrtsialuse külla, et uudistada, kuidas seal elatakse ja milliseid kogukonnateenuseid pakutakse.

Projektile tõmmati joon alla oktoobris teoks saanud ubinapressipäevaga, millel esitleti Juula külale kõnealuse projekti raames soetatud õunapurustajat ja mahlapressi. Soovijad said lasta ka oma õunad mahlaks pressida. Tulevikus hakkavad mahlategemisseadmed vajadust mööda talust tallu rändama. Selliseid kalleid ja harva kasutatavaid seadmeid polegi igal perel endale mõtet soetada.

Projekti lõpukohtumisel arutati ka seda, mida kolm küla tulevikus ühiselt ette võiksid võtta, ning veeretati ka edasi külade ümarlaua kokkukutsumise mõtet.

Projekti “Aktiivne kolme küla kogukond” ettevõtmistes osales ühtekokku paarsada inimest. Leader-programm toetas kõnealust projekti 4410 euroga, sellest umbes tuhat eurot kulus õunapurustaja ja mahlapressi soetamiseks, ülejäänu koolitajatele tasumiseks ning ekskursiooni korraldamiseks. Omaosaluse katsid seltsi liikmed enamasti vabatahtliku tööga.


Jõgevamaa Koostöökoda