Torma vald

Torma vald

Lintsaekaater pakub paindlikku teenust

25. veebruar 2014 Kell 13:29

Torma valla talunik Jüri Koger peab oma Annuse talus eelkõige piimakarja. Ent 2011. aastast alates saab talu pakkuda ka ümbruskonna ja kaugemalegi rahvale saekaatriteenust.

Leader-programmist saadud toetuse abil hangitud lintsaekaater on toodetud Lätis ning on end senini näidanud vaid heast küljest: see on mõõtmetelt väike ning energiasäästlik ja töökindel. Seade on säästlik ka puidu suhtes: saelint on õhuke ning tänu sellele jahvatatakse saepuruks tunduvalt väiksem osa palgist kui raamsaekaatris.

Väikese lintsaekaatri plussiks on seegi, et seal saab teha just seda, mida tellijal vaja on: voodri- või põrandalaudu, katuse harjalaudu ja mida iganes. Ka materjali paksust saab suurtes piirides reguleerida. Saekaatri ümberseadistamine on lihtne ning seda saab teha operatiivselt. Eriti hästi sobib selline teenus väikemetsaomanikele, kes vaid mõned puud korraga maha võtnud ega soovi neid lihtsalt küttepuudeks saagida.

Loomulikult saab saekaatrit endale saematerjali lõikamiseks kasutada Annuse talu peremees ise, ent tema headeks klientideks on ka need, kes oma elamuid, kõrvalhooneid ja suvemaju renoveerivad. Saekaatrit soetades lootis peremees küll selle seadme peale eraldi inimese tööle võtta, ent sedavõrd palju saekaatriteenust siiski ei vajata.

Lintsaekaatri ostmiseks sai Jüri Kogeri Annuse talu Leader-toetust 2999 eurot. Seadme kogumaksumus oli 4998 eurot.


Jõgevamaa Koostöökoda