Projektilood alates 2016

Vahupaigaldusseade ja laohall aitasid kitsaskohtadest üle

30. august 2018 Kell 11:52
Autor: Riina Mägi
Allikas: Vooremaa 30.08.2018

OÜ Puukujurid on kahe puutööst innustunud venna, Taavi ja Tanel Pirgi loodud ettevõte, mille toodang aja jooksul tasapisi, aga järjekindlalt kasvanud on. Hiljuti soetas firma Jõgevamaa Koostöökoja vahendusel saadud Leader-toetuse abiga vahtpolüuretaani pihustamise masina, mõned puidutöökojas vajalikud seadmed ning kvaliteetse valmistoodete laohalli. Kõik on firma arengu seisukohalt väga vajalikud asjad.

OÜ Puukujurid valmistab puhkemööblit, mängumaju, mänguväljaku atraktsioone, bussiootepaviljone, mitmesuguseid silte, mänguasju, laastukatuseid jne. Kui varem oli firma tootmisbaas Pala lähedal Kadrinal, siis nüüdseks on sinna jäänud vaid firma saekaater, põhitootmine paikneb aga Palale soetatud hoones, kus varem tegi puidutööd üks teine firma.

Tulenevalt toodangu spetsiifikast on Puukujurite parim müügiaeg suvi. See tähendab, et külmemal ajal tuleb kaupa suveks ette toota. Kaua aega piiras sellist ettevaatavat tegevust laopinna puudumine, nüüd saab aga valmistoodangut hoida Leader-toetuse abiga soetatud laohallis. Kvaliteetne PVC kattega ja lihtsalt paigaldatav kaarhall osteti firmast Nordhall ja selle ülespanekuga said Puukujurid ise hakkama. Tarnija on andnud hallile 20-aastase garantii.

Üks Puukujurite tuntumaid tooteid on nõiamaja stiilis, st kõverate seinte ja längus laastukatusega mängumajad. “Nõiamajade” disainile on Puukujurid ka patendi võtnud, sest maju kiputi järele tegema. Mängumajadest on nüüdseks välja arendatud samasuguses stiilis, aga suuremad kämpingumajad ning leitud ka edasimüüjad, kelle kaudu neid turustada. Suurem osa kämpingumaju läheb Prantsusmaa mägipiirkondadesse ja neis saavad ööbida suusaturistid.

Puukujurid ehitavad elektriküttega kämpingumajad valmis nn võtmed-kätte seisundini. Talvistes tingimustes ööbimiseks kasutatav majake peab olema tuule- ja niiskuskindel ning soojapidav. Kõige lihtsam on seda saavutada polüuretaanvahuga, mis on oma madala soojusjuhtivuse ja vastupidavuse poolest üks tõhusamaid isolaatoreid. Suletud pooridega polüuretaanvahu plussiks on seegi, et seda peab võrreldes soojustusvillaga paigaldama poole õhemalt.

Varem ostis firma Puukujurid kämpingumajade vahuga soojustamise teenust sisse, ent sellel variandil oli kaks olulist puudust: esiteks teenuse kõrge hind ja teiseks tootmisgraafiku ebastabiilsus: vahupaigaldajal polnud sugugi alati võimalik teenust osutada just sel ajal, kui Puukujuritel seda vaja oleks olnud. Nii otsustatigi ka endale polüuretaanvahu paigaldamise seade soetada. Seade hangiti Polycorp OÜ-st ja komponente, millest masin vahtu kokku segab, ostetakse samalt firmalt.

“Nad tunnevad vahutootmise teemat põhjalikult ja oskavad alati meie küsimustele vastata,” kiitis Tanel Pirk.

Puukujurite ostetud seade võimaldab teha ka line-x kattepinda, millega saab katta näiteks autokasti või kümblustünni põhja. Eelkõige kasutatakse vahuseadet aga ikka kämpingumajade soojustamiseks. Ühe maja tarvis seadet tööle ei panda, vaid tehakse teatud kogus maju vastava staadiumini valmis ning soojustatakse ühekorraga ära.

“Tänu oma vahuseadmele saame nüüd koostööpartneritega kindlaid tähtaegu sisaldavaid kokkuleppeid sõlmida,” sõnas Tanel Pirk.

Lisaks vahtpolüuretaani paigaldamise masinale soetasid Puukujurid Leader-projekti raames veel mõned tootmises vajalikud seadmed, mis inimeste tööaega kokku hoiavad ja toodete kvaliteeti tõstavad.

OÜ-le Puukujurid vahtpolüuretaani paigaldamise masina soetamist toetas Leader-programm 12 981 euro ulatuses, PVC-kattega laohalli hankimist 8400 euro ulatuses. Projektide kogumaksumused olid vastavalt 21635 ja 14 000 eurot.