Projektilood alates 2016

Aidu järve rannas ei hakka lastel igav

02. juuli 2019 Kell 11:20
Autor: Riina Mägi
Allikas: Vooremaa 18.07.2019
Foto: Riina Mägi

Suvistel soojadel päevadel koguneb Aidu järve ehk ametliku nimega Kõpu tiigi äärde palju rannamõnude nautijaid. Lastega peresid meelitab sinna muu hulgas see, et pere pisemad saavad lisaks vees sulistamisele veeta aega vahval mänguväljakul.

Väljakule on püstitatud väiksematele lastele mõeldud vedrukiiged, tavalised kiiged, karussell, liurajaga ronimismaja, poom, tasakaalurada, eri kõrgusega kangid ja korvirõngad. Suvel ilusa ilmaga palju kasutust leidva mänguväljaku rajas MTÜ Aidu Leader-programmist saadud projektiraha toetusel.

Mänguväljaku mõtte käis välja järve läheduses elav Diana Tuul.„Puhkajaid jälgides nägin alatasa, et lastel hakkab rannas igav: päevitamine neid ju ei huvita ja vees ei lasta neil liiga kaua olla. Seepärast arvasingi, et rannas peaks olema mänguväljak, kus lastel oleks lõbus, aga kus nad saaksid ka oma jõudu ja osavust arendada,“ sõnas Diana Tuul.Tema idee aitas teostada MTÜ Aidu eesotsas juhatuse liikme Elmo Tilgaga. Koos arutati läbi, millised atraktsioonid väljakul olema peaksid. Elmo Tilk, kes on ka maakorraldaja ametit pidanud, oskas tähelepanu pöörata ka ettevõtmise sellistele aspektidele, millistele tavakodanik ei oskaks. Nii ehitati mänguväljak järvekaldast pisut kaugemale, kui algselt plaanis oli, sest kalda ääres kasvas kaitsealuseid liike.

Mänguväljaku atraktsioonid tarnis, tõi kohale ja paigaldas hanke võitnud OÜ KSIL Eesti, liivaaluse rajas väljakule OÜ Moreen. Selleks kooriti kõigepealt pinnas, pandi maha geotekstiil ning kaeti liivapadjaga. Niisugusele pinnale on lastel atraktsioonidelt maha tulles pehmem maanduda. Mänguväljak valmis 2017. aasta suve lõpuks. Nii KSIL Eesti kui ka Moreeni tööga jäi MTÜ Aidu väga rahule. „Mänguväljak, kus on ilusad, terved ja värvilised atraktsioonid, leiab ikka rohket kasutamist. Ja Aidu järve äärse mänguväljaku atraktsioonid näevad ligemale kaks aastat pärast püstitamist endiselt välja nagu uued. Ühest küljest sellepärast, et need on kvaliteetsed, aga teisalt on neid ka hästi hoitud,“ sõnas Elmo Tilk ja lisas, et selline üldkasutatavas puhkekohas asuv mänguväljak läheb võib-olla rohkemgi asja ette, kui ainult ühe asula lastele mõeldud rajatis.

Elmo Tilga sõnul tuuakse mänguväljakule, aga ka kõrval olevale rannavõrkpalliplatsile ja supelranda igal kevadel värsket liiva juurde. Teeme ära talgupäevadel korjatakse rand prahist puhtaks, ohjatakse peale tikkuvat võsa ning kõpitsetakse vajaduse korral riietuskabiine ja välikäimlat. Heakorrastatud rannas on hea aega veeta nii oma küla inimestel kui ka kaugemalt tulnutel. Ka parkimine pole enam nii suur probleem, kui varem, sest koostöös vallaga valmis mänguväljakuga umbes ühel ajal 28 autole mõeldud parkla. „Oleme ühinemiseelsele Pajusi vallale tagantjärele väga tänulikud ka selle eest, et nad olid nõus tasuma ettearvatust suurema omaosaluse mänguväljaku projektis. Saime nimelt väljaku rajamiseks ainult osa taotletud summast ning omaosalus kujunes selle võrra suuremaks,“ ütles Elmo Tilk.

Aidu järve ääres käib rahvast nii Jõgeva kui ka Põltsamaa poolt. Et Kamari järv on praegu veesuusakeskuse ehituse tõttu tühjaks lastud, on Põltsamaa inimeste huvi Aidu järve vastu ilmselt suurem, kui tavaliselt. „Loodame, et mänguväljak ka tulevikus korras püsib ja järve ääres puhkavaid peresid rõõmustab,“ ütles Elmo Tilk.

Leader-programm rahastas projekti „Lapsesõbralik ja arendav keskkond Aidu järve äärde“ 7923 euroga, omaosalus oli 7237 eurot.