Torma vald

Sadalas tehti muumiteatrit

Kui mujal Eestis möödus muumimaailma looja, soomerootsi kirjaniku ja kunstniku Tove Janssoni sajas sünniaastapäev suhteliselt vaikselt, siis Sadala näitemänguhuvilised tegelesid tema sajandijuubeli aastal, 2014. aastal tema pärandiga päris tõsiselt, tuues sel puhul välja suisa neli muumilugude ainelist lavastust. Neist üks valmis 15.-17. augustini Sadalas toimunud külateatrite päevade käigus.

Lintsaekaater pakub paindlikku teenust

Torma valla talunik Jüri Koger peab oma Annuse talus eelkõige piimakarja. Ent 2011. aastast alates saab talu pakkuda ka ümbruskonna ja kaugemalegi rahvale saekaatriteenust.

Sätsuverre on plaanis rajada kaugtöö- ja koolituskeskus

Maapiirkondades on suureks probleemiks kujunenud see, et inimestel ei ole tööd või siis tuleb tööl käia väga kaugel. Tänapäeval saab paljudes ametites aga hakkama ka nii, et inimene füüsiliselt kohal ei viibi, vaid teeb oma tööd kodus arvuti taga. Kui kodus puudub vaikne nurk töötegemiseks, kontoritehnika (arvuti, printer, paljundusmasin) või korralik internetiühendus, oleks vaja kodulähedast kaugtöökeskust, kus need olemas.

Väärikalt läbi aja

Torma rahvamaja avamisest möödus 2011. aastal terve sajand. Piirkonna jaoks olulise kultuurikolde juubelit tähistati viiest sündmusest koosneva sarjaga „Torma rahvamaja 100 – väärikalt läbi aja”.

Kantküla vanas meiereis pakutakse meeldivaid toiduelamusi

Tiheda liiklusega Jõgeva-Mustvee maantee äärde jäävas Kantkülas riivas kaua aega silma lagunev ja tulekahjus kannatada saanud meiereihoone. Nüüdseks on 1933. aastal rajatud maakivihoone endale uue omaniku leidnud: OÜ Linika ostis selle ära, laskis põhjalikult renoveerida ning avas seal 2013. aasta juulis Veski külalistemaja.

Vaiatus peeti paiga esmamainimise 610. aastapäeva puhul külapäeva

Vaiatus tähistati 2012. aasta 21. juulil küla esmamainimise 610. aastapäeva. Sel puhul peetud külapäeval esitleti kolme külale pühendatud trükist, nauditi kultuuriprogrammi ja külastati koduloohuvilise Veljo Kalmu sisustatud muuseumituba.

Võtikvere välilava sai raamatupeo ajaks uue ilme

Torma vallas asuv Võtikvere on tuntud raamatukülana, kuhu kord aastas tuleb kokku kirjanikke, kirjastajaid ja raamatusõpru kogu Eestist ja kaugemaltki. 2012. aasta 4. augustil peetud raamatuküla peo eel sai uue ilme Võtikvere pargis asuv välilava, millel toimusidki raamatupeo mõttevahetused. Selsamal vastsel välilaval esitles raamatuküla looja ja eestvedaja Imbi Paju oma uut raamatut „Soome lahe õed.

Tormas peeti Eesti-Soome künnivõistlust

6. augustil 2011 tähistati Tormas Carl Robert Jakobsoni 170. sünniaastapäeva. Traditsioonilise puhkpilliorkestrite festivali ToPoF kõrval oli selle päeva oluliseks sündmuseks Eesti-Soome künni maavõistlus.

Sadala rahvamaja sai kenamaks, soojemaks ja valgemaks

Sadala Külade Selts muretses Leader-programmist saadud toetuse abil valgustid ja õhksoojuspumbad renoveeritava Sadala rahvamaja tarvis.

Torma spordihoonesse loodi võimalus treeninglaagreid korraldada

Spordiklubi Torma Sport soetas Leader-toetuse abil narid, voodid ja vedrumadratsid, mis võimaldavad kohalikus spordihoones nüüd ka öömaja pakkuda. Tänu sellele saab spordihoones nüüd treeninglaagreid korraldada.

Parkla lahendas mitu probleemi

Torma külje all Lullikatkus asuvad üsna lähestikku Torma rahvamaja, põhikool, spordihoone ja vallamaja. Kõigis neis käib palju rahvast ja enamasti tullakse autoga. Kui varem pargiti autosid rahvamaja juures asuvale tavalisele mullasele platsile, siis nüüd seisab samas kohas korralik asfalteeritud parkla, mis muudab eelnimetatud asutuste külastajate elu tunduvalt mugavamaks ja parandab küla välisilmet.

Meeneks külalistele ja oma valla inimestele

Külalisi vastu võttes või ise külla minnes peab ikka mõni väike meene varuks olema. Seepärast laskis ka Torma vallavalitsus kujundada ja trükkida 500 taskukalendrit, millel peal valda iseloomustav foto ja mõned kontaktandmed.

Galaõhtu Kikerpuu meloodiatega

22. mail toimus Torma rahvamajas Torma Puhkpillimuusika Gala 2010, millel Torma kammerkoor ja solistid esitasid Tartu Ülikooli puhkpilliorkestri Popsid saatel Kustas Kikerpuu laule.

Võtikvere ajalugu kaante vahel

Võtikverest pärit jõgevlane Ülo Pärn on juba mitu aastakümmet uurinud oma sünnipaiga ajalugu. Tänavu suvel ilmus tema sulest mahukas raamat „Lugusid ja asju Võtikverest”.