Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Päevakorralised

V Lõuna-Eesti toidukonverentsi - (Maa)ettevõtlus kui elustiil – amatöörist professionaaliks - kokkuvõte

29. oktoober 2021 Kell 15:36

Konverents toimus 19. oktoobril 2021 Põltsamaa kultuurikeskuses.

Jõgevamaa konverentsi teema oli (Maa)ettevõtlus kui elustiil – amatöörist professionaaliks.

Juubelikonverents tõi ühise perena kokku need inimesed, kelle jaoks on oluline kohalik toit, väikeettevõtlus ja elu maal. Räägiti sellest, kuidas on väikeettevõtjate teekond kulgenud, mis on olnud väljakutsed, karid, õnnestumised, ehk ka õnnelikud juhused. Kümme kogemuslugu, küsimusteringid, grupitööd ja neid saatev ettevõtluskommentaar lasevad arvata, et töö, mida need inimesed teevad südame ja kutsumusega iga päev, arendavad ennast ning oma klienti, ei jäta meid ka tulevikus toiduta. Kohalik toit on meie toidujulgeoleku üks garantiisid.

Päeva juhtis Erlis Schönberg – Mulgimaa mees, maitsemeelelahutaja, Eesti Peakokkade Ühenduse liige, Eesti kodukokk 2010.

Päevakava (ettekanded lingitud):

9.30 Saabumine, hommikukohv

10.00 Avasõnad - Erlis Schönberg

10.15 Sissejuhatus ettevõtlusteemasse - Tõnis Mets, ettevõtlusekspert (ettekanne)

10.30 Meemeistrite mesila lugu - Raul Terep (ettekanne)

Meemeistrid on üle 10 aasta tegutsenud pereettevõte, mis kasvas välja huvist mesinduse vastu. Suvel tegeleb Annamõisas paiknevas tootmishoones värske mee vurritamise ja pakendamisega lausa kolm põlvkonda. Peale naturaalse mee pakutakse erinevaid meesegusid kohalike külmkuivatatud marjade ning lisanditega. Lisaks plaanitakse vanast meiereist külastuskeskus rajada.

10.45 Viinamärdi talu lugu - Annemari Polikarpus (ettekanne)

Viinamärdi Talu on väike perefirma Tartumaal. Talus kasvatatakse piimalambaid ja talu meiereis valmistatakse „Ehtsa talutoidu“ märki kandvaid tooteid nii lamba- kui ka lehmapiimast. Juustud valmivad käsitööna ning on itaaliapärased, kuna talu peremees ja juustumeister Denis Pretto on pärit Itaaliast.

11.00 Süü Ää Mahenäksi vabriku lugu - Piret Leskova (ettekanne)

Süü Ää Mahenäksi vabriku tegemisi tutvustab Piret Leskova, kes kasvatab perega toodete tarvis maheköögivilja ise. Kõik Süü Ää toodetavad mahenäksid on toodetud mahetoorainest ja kannavad endaga kaasas tunnustatud mahe tunnistust.

11.15 Eikellegimaa MTÜ lugu - Rea Sepping (ettekanne)

Eikellegimaa MTÜ on elav näide säilenõtkest (loe: jätkusuutlikust) talust. Tegemist on looduslähedast eluviisi propageeriva MTÜ-ga, mis lähtub mõttest „elades loodusega koos, mitte selle arvelt“. 

11.30 Andri-Peedo talu lugu - Kermo Rannamäe (ettekanne)

Andri-Peedo talus hakati kitsi pidama 2009. aastal, 2017 avati Põhjamaade moodsaim kitsefarm. Rajatud on avar ja valgusküllane kitselaut, Eestis ainulaadne heinakuivati, kõrgtehnoloogiline meierei ja hubane talupood. Kitsedele heade elutingimuste loomise ja eriti kvaliteetse söögi andmisega on perefirma võimeline pakkuma kitsepiima ja -juustusid, mida hindavad kõrgelt ka mitmed tippkokad.

11.45 Esimene paneeldiskussioon

12.15 Grupitööd

13.00 Lõuna

14.00 Grupitööde esitlused

14.45 Ostrova Mari lugu - Neeme Tulp (ettekanne)

Pereettevõte Ostrova Mari kasvatab Setomaal musti sõstraid, mustikaid ja vaarikaid. Ettevõte viljeleb mahepõllumajandust – marjaistanduses ei kasutata keemilisi taimekaitsevahendeid ega mineraalväetisi. Mustadest sõstardest toodab Ostrova Mari koostöös Polli Aiandusuuringute keskusega mahla, jahu ja toormoose. Lisaks on tootenimistus ka külmutatud marjad.

15.00 Tedre talu lugu - Kadri Kalmus (ettekanne)

Otepää kõrgustikul vaarikaid kasvatav Tedre talu on võtnud eesmärgiks võtta vaarikatest välja niipalju kui võimalik ning lisaks mahlatootmisele pressib vaarikaseemnetest üliväärtuslikke vitamiine ja rasvhappeid sisaldavat õli. Tedre talu pererahvas on vaarikaid kasvatatud ja marju müünud üle 20 aasta.

15.15 Alatskivi Mõisamaitsete lugu - Külli Must (ettekanne)

Alatskivi Mõisamaitsed on väike pereettevõte, mis toodab vanas Alatskivi mõisa jääkeldri hoones peamiselt käsitööveine, lisaks teesid, maitseäädikaid ja muud põnevat. Kõik see valmib kodukandi marjadest, puuviljadest ja aasataimedest. Külli Must vedas aastaid Alatskivi mõisakompleksi taastamist, kuid toidutehnoloogina pööras oma hobi ettevõtluseks.

15.30 Restoran KODAS lugu - Iris Nõmmann (ettekanne)

Pereettevõttest Siidrikoda on kasvanud välja uus tegevussuund ja bränd – restoran KODAS, mida veab eest peretütar oma kolme  sõbrannaga, kellega koliti selleks pealinnast Põlvamaale.

15.45 Green Bite`i lugu - Marge Kõllamägi (ettekanne

2018. aastal sündinud Green Bite OÜ  toodab putukatest toitu – kilgileibasid ja toorbatoone, mis on välja töötatud Eesti teadlaste kaasabil. Ettevõtet veavad eest kaks õde – Külli Lokko ja Marge Kõllamägi, kellest esimene esindab teadust ja teine ettevõtlust. Startupile kohaselt on ettevõtte ärimudel kahe ja poole aasta jooksul oluliselt muutunud, arenedes algsest katsefarmist, kilkide kasvatamisest ja kilgijahu valmistamisest tervislike lõpptoodete valmistajaks

16.00 Teine paneeldiskussioon

16.30 Ettevõtlusesksperdi kokkuvõte - Tõnis Mets (ettekanne)

16.45 Moderaatori lõpusõnad

16.50 Konverentsi lõpp

 

Konverentsil oli võimalik osaleda nii kohapeal kui veebi teel. Vaata kogu päeva ülekannet SIIT.

Konverentsi FOTOGALERII (Fotod Ü.Jukk).

 

Lõuna-Eesti toidukonverents toimub alates 2017 erinevate toiduvõrgustike eestvedajate koostöös, sh Jõgevamaa Koostöökoda, Põlvamaa Arenduskeskus, Tartu Teaduspark, EMÜ Polli Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus, Tartumaa Arendusselts, TÜ Taluturg, Valgamaa Arenguagentuur, MTÜ Sangaste Rukkiküla, Võrumaa Talupidajate Liit/ Uma Mekk, MTÜ Seto Küük, MTÜ Sibulatee, MTÜ Mulgi Väiketootjate Liit ja Eesti Maaturismi Assotsiatsioon.

2021. aasta konverentsi peakorraldajad olid Jõgevamaa Koostöökoda ja Tartu Ärinõuandla. 

 

Konverentsi toimumist toetas Eesti maaelu arengukava 2014–2020 meede "Teadmussiire ja teavitus”  ning Leader-meede ja Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine“ tegevus 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks“.