Uued sündmused

Sündmusi ei ole.

Päevakorralised

Agroturismi inspiratsioonikonverents 12. aprillil Pedja meiereis - kokkuvõte

17. aprill 2023 Kell 13:10

12. aprillil 2023 toimus Pedja meiereis agroturismi inspiratsioonikonverents "Mina toodan, tema toodab ning me koos ootame teid külla!", mis oli mõeldud põllumajandusettevõtetele, toidutootjatele, maal turismiga tegelejatele, aga ka laiemale huviliste ringile, kes võiksid tulevikus sellega alustada.

Agro- ehk põllumajandusturism on Eestis alles üsna noor, kuid mujal aja jooksul üha populaarsust koguv haru, mis toetab põllumajandust ja toidutootmist, andes võimaluse näidata toiduhuvilistele, kust tuleb toit. Ühtlasi pakub see võimalust puhkuse veetmiseks, looduse nautimiseks ning on samaaegselt hariv ja meeleolukas. Urbaniseerunud inimesele võib see olla ainus võimalus maaelu kogeda. Agroturismi alla käib nii toodete müük, talude külastused, majutusvõimalused, erinevad puhkuseveetmisviisid kui ka kontserdid või muud sündmused, mida talus korraldatakse. Agroturism soodustab ka koostööd piirkonna ettevõtjate vahel.

Eestis populariseerb agroturismi Eesti Talupidajate Keskliit. Tuntuim sündmus on Maaeluministeeriumi algatatud üle-eestiline avatud talude päev, mis toimub tänavu juba üheksandat korda. 

Päev sai tihe ja parajalt töine. Praktikutest esinejate suust kuulis nii probleeme kui unistusi tulevikuks. Küll aga kogunes ettekannetest selliseid mõtteid, mis kehtivad igas kontekstis:
- Me usaldame taskutarkvara rohkem kui enda pead, loeme pealiskaudselt ja millegi uue puhul uurime kohe fotosid ja arvustusi.
- Külalislahkus algab kodust. Kõigepealt tuleb olla kena enda ja oma meeskonna vastu. Üle ukse astunu pole mitte klient, vaid külaline ja teda tuleb vastavalt sellele ka kohelda.
- 21. sajandil on kõik nii muutunud, sest tegijast on saanud tarbija, kes otsib emotsioone. Oma külalistele jutustavat lugu pole vaja välja mõelda, vaid see endas üles leida.
- Ettevõtlus on juba alguses, kui seatakse eesmärgid, valikute tegemine. Oma “teose” loomisel räägi seda mida tead ja näita seda mida on.
- Kaunil maastikul köidavad taimed, kuid loomad meelitavad rohkem huvilisi kui … raudrohi. Küsimus on vaid selles, kuidas lisada teisi vaatenurki.
- Rahvusvaheline koostöö võimaldab näha laiemat pilti, kuidas tootja saab oma tegevust mitmekesistada, et tõuseks tulu ka külastajate vastuvõtust.

Lõpuarutelus jäi kõlama mõte, et läbi positiivsete inimeste on võimalik midagi teha ja hea, kui sul on kaasamõtlejaid. Kusjuures kohapealne kogukond on väga oluline ja kui soovid kusagil uue ettevõtlusega alustada, siis uuri kõigepealt, milline on kogukonna abi. Nii saabki edasi minna, juhtugu suures poliitikas mis tahes.

Inspiratsioonikonverentsi päevakava:

9.30      Saabumine, hommikukohv

10.00    Sissejuhatus päeva. Pedja meierei tutvustus. Päevajuht Tiit Lääne, Paduvere Muuseumi Selts

10.30    Külastaja teekond veebist värava taha. Elin Priks, Eesti Maaturismi Ühing ETTEKANNE

11.05    Külalislahkus ennekõige. Külli Eller, Piesta Kuusikaru talu ETTEKANNE

11.40    Kuidas müüa maaelu läbi toidu. Triin Vissel, Restoran Kolm Sõsarat ETTEKANNE

12.15    Lõuna

13.00    Kas turist segab tootjat või vastupidi. Kristi Terep, Meemeistrid ETTEKANNE

13.30    Kuidas maastik toetab tootjat. Marika või Ole Hütt. OleMari talu

14.00    Tootjast turismiettevõtjaks BASCILi projekti abil. Raili Mengel, Eesti Maaturismi Ühing ETTEKANNE

14.30    Arutelu: mida annab turism tootjale

15.00    Päeva lõpp

Pärast programmi lõppu said soovijad teha majas ringkäigu Tiit Lääne juhtimisel.

Info: Ülle Jukk, ylle@jogevamaa.com

Konverentsi toimumist toetas PATEE projekt "Jõgeva maakonna tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamine" 2020-2023" ja Leader-meede.