Kalender

Uued sündmused

Päevakorralised

Käisime LINC 2023 konverentsil Basilicatas, Itaalia saapa pöia all

31. mai 2023 Kell 13:35
Autor: Ülle Jukk

Maikuu teisel nädalal kogunesid LEADER-tegevusrühmade esindajad üle Euroopa Lõuna-Itaaliasse, Basilicata maakonda, iga-aastasele konverentsile LINC.

LINC on akronüüm sõnadest LEADER, Inspired, Network ja Community. Sõnad inspireeritud, võrgustik ja kogukond ongi just LEADER-programmi põhiväärtused. Vahel kutsutakse sündmust ka Euroopa LEADER-akadeemiaks, kuna konverents toob kokku tegevusrühmade  kogemusi üle Euroopa Liidu ja kaugemaltki. Euroopas on üle 2600 kohaliku tegevusrühma, Eestis on neid 26.

Konverentsi mõtte algatasid omal ajal Austria, Saksamaa, Eesti ja Soome. Esimene kokkusaamine toimus 2010. aastal Austrias, kahel korral on järg jõudnud ka Eestisse, 2023. aastal võttis teatepulga üle Itaalia. Kohal olid esindused Austriast, Tšehhist, Eestist, Soomest, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Ungarist, Itaaliast, Lätist, Leedust, Luksemburgist, Rumeeniast, Rootsist, lisaks Armeeniast ja Gruusiast.

LINC Basilicata 2023 eesmärk oli tutvustada Basilicata maakonna LEADER-tegevuspiirkondi koos sealse kultuuriga, luua sünergiat uute kontaktide leidmiseks ja  rahvusvaheliseks koostööks. Selleks sõitis Joonia mere äärde Nova Sirisse kokku üle 350 osaleja, kellest pea kolmandik Eestist, sh Jõgevamaa Koostöökoja viieliikmeline esindus.

Avapäeval tutvustati suuri rahvusvahelisi projekte, sellele järgnes sõit Bernalda linna, kus kulgesime orkestri saatel ja osalevate maade lippude lehvides läbi vanalinna. Kohalike elanike jaoks oli see kindlasti meeldejääv sündmus. Kuna igal tegevusrühmal paluti traditsioonilises avarongkäigus kanda midagi neile iseloomulikku, siis meie näitasime Katre Arula Meistrikoja loomingut.

Õppereiside päeval sai valida 10 erineva programmiga väljasõidu vahel, mis tutvustasid piirkonna LEADER-projekte ning aitasid saada aimu sellest kandist laiemalt. Päeva jooksul nähtud hingematvalt avarad vaated ja kõhedad hetked serpentiinjatelt teedelt mägede tippu viivatesse linnadesse väärivad meenutamist hiljemgi. Sealne piirkond on tihkelt täis sidruni- ja apelsinipuude istandikke, sekka näeb oliivipuid ja mõnevõrra vähem viinapuid. Piirkonnas kasvatatakse ka pirne, aprikoose, katmikaladel kartulit, maasikat, artišokki ja muidugi nende uhkust - magusat punast pipart. Kogu köögivili laiub ainult kile all, kohati on kaetud ka õrnemate viljadega viljapuud. Peenarde ja puuridade vahel looklevad kastmissüsteemid, kuna sealne pinnas kuivab põuaga väga kiiresti kivikõvaks, vihmaga aga ei jõua sademeid endasse imada.

Kolmanda päeva hommikupooliku täitsid sportlikud mängud mererannas. LINCi algusaegadel olevat ikka tõsist sporti harrastatud ning riikide vahel mõõtu võetud, kuid nüüd toimus see pigem seltskonnamängude vormis. Lõuna ajal kaeti traditsiooniline ühine laud osalejate kaasatoodud toitudest ja jookidest, kus sai mekkida erinevate riikide maitseid. Meie võtsime kaasa Sepamäe talu astelpaju vitamiinimaiust. Konverentsi lõpetas õhtusöök tükk maad eemal Montescagliosos. 7. sajandist pärit peaingel Miikaeli nime kandva endise kloostri siseõue olid paigutatud lauad ja rahva tõmbas tantsima populaarne Itaalia muusika.  Õhtu lõpus anti teatepulk üle järgmisele korraldajamaale - Rumeeniale.

Tohutult kivine Basilicata maakond, või nagu kohapeal öeldakse kreekapäraselt Lucania, on väga rikkaliku kultuuri- ja looduspärandiga piirkond pea kõigi suuremate kultuuride ja vallutajate jälgedega. 1950. aastate agraarreformiga püüti piirkonda järele aidata ja inimeste elutingimusi parandada, kuid libedalt see ei läinud. Sissetuleku nappuse pärast on ta alati olnud väljarändajate maa, kuna minnakse põhja poole või Ameerikasse paremat elu otsima. Praegu panustatakse palju turismi. Seda kinnitas ka konverentsi jätkuna pakutud programmi raames valitud Matera linna külastus. 

LINC konverents on hea võimalus võrrelda ennast Euroopa LEADER-maastikul teistega ja Eestil pole midagi häbeneda. Otse vastupidi. Kellaaegadel ja ajal on Itaalias niikuinii teine tähendus, kui siin harjutud.

KONVRENTSI PROGRAMM